محمدمهدی فداکار ظهر امروز در جلسه ستاد پیشگیری، هماهنگی و فرماندهی عملیات پاسخ به بحران استان کرمان با بیان اینکه در حال حاضر بهدنبال آسیب شناسی نیستیم و باید امدادرسانی به مردم بهموقع انجام شود، اظهار داشت: تصمیم بهموقع در تخلیه روستاها و مسدود کردن راهها میتواند از تلفات پیشگیری کند.
وی با تاکید بر اینکه از کارشناس بحران در فرمانداریها استفاده شود و آموزش بحران در دستور کار قرار گیرد، گفت: اولویت اول ما حفظ جان مردم است که باید در اولویت قرار گیرد.
استاندار کرمان با بیان اینکه سیل ایجاد شده غیرقابل پیشبینی بود، افزود: در برخی نقاط که هوا آفتابی بود اما بارش شدید باران انجام شد که با وقوع سیل راهها مسدود شدند.
وی با اشاره به اینکه ارتباطات در بحرانها بسیار اهمیت دارد که متاسفانه در برخی نقاط تلفن و خطوط ارتباطی قطع شده است، بیان کرد: تامین زیرساختها بعد از بحران از جمله آب و برق بسیار مهم است.
فداکار با بیان اینکه بر اثر سیل آب آلوده شده و حتماً باید بررسی شود، گفت: احیای قنوات باید در اولویت قرار گیرد و اصلاً به تاخیر نیفتد؛ قنات در روستاها هم آب کشاورزی را تامین میکند و هم آب آشامیدنی را، برای همین حتی یک ساعت هم نباید در احیای آن تاخیر شود.
وی با اشاره به اینکه دستکاری مسیر آب و تغییر مسیر آن مشکلات زیادی ایجاد کرده، افزود: این کار توسط خود مردم انجام شده بود و حتماً باید آب منطقهای پیگیری کند تا این مسیرها اصلاح شود.
استاندار کرمان با اشاره به اینکه خانههایی که در روستاها بر اثر سیل آسیب دیده و یا تخریب شده حتماً باید توسط بنیاد مسکن بازسازی شود و بنیاد مسکن این موضوع را پیگیری کند، ادامه داد: فرمانداران جغرافیای منطقه و مسیر آبها را بشناسند و حتماً در این زمینه مطالعه کنند تا در زمان بحران تصمیمات اثرگذار بگیرند.
وی با بیان اینکه برآورد از خسارات واقع بینانه انجام شده و حتماً بعد از وقوع بحران خسارات گزارش شود، گفت: مدیران حتماً حضور میدانی داشته باشند و در مناطق سیلزده حاضر و از نزدیک مشکلات ایجاد شده را بررسی کنند.
فداکار با اشاره به اینکه شهرداریها به کمک بیایند و ماشین آلات خود را به کمک به مدیریت بحران بیاورند، افزود: قطعی آب روستاها حتماً پیگیری و آبرسانی سیار تا بازسازی شبکه انجام شود.
وی با بیان اینکه ورودی تفرجگاهها مسدود شود و در این شرایط که هر لحظه امکان وقوع سیل وجود دارد اجازه ورود به مناطق گردشگری داده نشود، ادامه داد: تمامی ستادهای بحران و فرمانداران استان در آماده باش هستند.
استاندار کرمان با اشاره به اینکه بر اساس پیشبینیهای هواشناسی در روزهای آینده هنوز درگیر بارشهای سیل آسا در استان هستیم، گفت: خسارات سیل به موقع گزارش شود و از ارسال گزارش غیرواقعی حتماً خودداری شود.
استاندار کرمان: بخش زیادی از استان درگیر سیل است/ رفسنجان بدترین وضعیت را دارد
محمدمهدی فداکار استاندار کرمان شامگاه شنبه در جمع خبرنگاران به محوریت اقدامات انجام شده در سیل اخیر در استان کرمان اشاره کرد و اظهار داشت: سامانهای که از سه روز گذشته فعالیت خود را در استان آغاز کرده بود، در حال حاضر همه استان را درگیر این مسئله کرده است، این سامانه در 4 شهرستان شرقی استان کمتر فعال شد اما بقیه شهرستانها با شدت و ضعف متفاوت درگیر این مسئله هستند.
وی در ارتباط با وضعیت راههای استان عنوان کرد: راهها عمدتاً باز و بسته میشوند، بعضی از راهها تاکنون سه تا چهار مرتبه مسدود شده، برای مثال راه کرمان به یزد تاکنون چندین بار باز و بسته شده و این مسئله برای روستاها و شهرهای مختلف نیز به دلیل طغیان سیل تکرار خواهد شد.
استاندار کرمان با اشاره به اینکه ابنیه راهها بسیار آسیب دیده است بیان کرد: به علت فشار سیل به ابنیه راهها محدودیت در استفاده از راهها ایجاد شد که بعد از سیل باید اصلاح شود.
وی با تاکید به توجه مردم به هشدارها، گفت: درخواست داریم که هم استانیهای عزیز در این دو روز بدون ضرورت وارد جاده نشوند، یک سامانه از ماهان و جوپار شروع شد تا منطقه نوق و زرند ادامه داشت و در هر دو طرف راهها را با محدودیت مواجه کرد.
استاندار کرمان با بیان به اینکه از شنبه هفته قبل که هشدارهای هواشناسی داده شد، ستاد مدیریت بحران تشکیل جلسه داد، پلها بازبینی و ترمیم سیلبندهای انجام شد، افزود: اولویت اول ما حفظ جان مردم است و ترمیم زیرساختهای اساسی و تامین آب و برق و ترمیم آسیب دیدگیها اولویت بعدی ما است.
فداکار داشتن اطلاعرسانی درست را از دیگر اولویتها در این گونه حوادث دانست و خاطرنشان کرد: در سیل اخیر اطلاعرسانیهای مفصلی انجام شده و رسانهها و فعالان شبکههای اجتماعی در این قضیه کمک زیادی به ما کردند تا اطلاعرسانی درستی انجام شود.
استاندار کرمان با اشاره به اینکه در حال حاضر بخش زیادی از استان درگیر مسئله سیل است، بیان کرد: در شهرستان رفسنجان بدترین وضعیت را داریم و از مردم رفسنجان درخواست داریم که کمک کنند، خودشان وارد صحنه شوند و اگر بعضی از خانوادهها بستگانشان در مناطق آسیبدیده هستند به آنها اسکان دهند و امیدواریم این سامانه تا دو روز آینده تضعیف شود.
وی با اشاره به کمک دستگاهها و نهادهای مختلف از جمله سپاه، نیروهای نظامی و انتظامی، ناجا، هلال احمر، گروههای جهادی، شرکتهای معدنی و مردم، گفت: در شهرستان رفسنجان گروههای جهادی جزو اولین گروههایی بودند که به کمک آمدند.
فداکار در ارتباط با وجود تجهیزات در منطق سیلزده بیان کرد: گاهی در نقاط مختلف دچار کمبود ماشینآلات هستیم که باید وارد شوند، تجهیزات داریم اما توزیع مناسبی نداریم که به دلیل شرایط خاص سامانه قابل پیشبینی نیست.
وی با اشاره به همکاری مردم در تخلیه منازل خود گفت: بعضی از مردم در تخلیه منازل خود همکاری کردند اما بعضیها هم هشدارها را جدی نمیگیرند از سوی دیگر پیشبینیها تاکنون خوب بوده اما تغییرات در پیشبینیها کار را مشکل کرده و این حجم آب قابل تصور نبود.
استاندار کرمان خاطرنشان کرد: گاهی در طی این سالها که آب در رودخانهها نبوده به حریم رودخانهها تجاوز شده و باغات وجود دارد که خود این مسئله مشکلساز شده است.
وی در ارتباط با میزان بارندگی در استان کرمان بیان کرد: میزان بارندگیها به صورت نقطهای بسیار بالا بوده، در راویز رفسنجان 120 میلیمتر باران باریده است، در دهج شهربابک 94 میلیمتر، در ریسه 89 میلیمتر و در داوران 63 میلیمتر که این حجم از باران در ساعات مشخص در این فصل ما را با مشکل روبهرو کرده است.
فداکار با اشاره به وجود سدها در استان گفت: بخش زیادی از آبها در رفسنجان وارد قسمتی شده که سد وجود ندارد و باعث آسیب زدن میشود، در بعضی از مناطقی که سد بوده از جمله در سیرجان، بافت و جیرفت امروز بارش بیشتری داشته که در سد ذخیره شده و استفاده خواهد شد.
وی در ارتباط با خسارت وارد شده به عشایران استان عنوان کرد: به عشایران اطلاعرسانی شده است و امیدواریم برای جبران خسارت به منازل و دامهای آنها بتوانیم کمک کنیم.
استاندار کرمان تاکید کرد: بیشترین مشکل را در حال حاضر در رفسنجان داریم و بخشهایی از شهر زیر آب است، بعد از رفسنجان، شهرستان شهربابک، بخشهایی از سیرجان و سرچشمه دچار مشکل جدی هستند که امیدواریم اتفاق ناخوشایندی رخ ندهد.
وی با ابراز امیدواری از اینکه مردم بیش از این اذیت نشوند، بیان کرد: پس از اتمام این سامانه، حجم کار زیادی در استان است و همه در حال کمکرسانی هستند، امروز بارشها در اطراف کرمان با شدت بیشتری شروع شد و سرعت آب به گونهای است که ما را با چالش روبهرو کرده است.
استاندار کرمان در ارتباط با خسارات وارد شده در سیل، اظهار داشت: ما در همه حوزهها خسارت دیدهایم، دو مورد مشکل گاز، 58 نقطه کابلهای مخابراتی قطع شده و در 156 روستا قطع آب وجود داشته که عمدتاً وصل شده است.
وی با بیان اینکه نزدیک به دو هزار خانه دچار آبگرفتگی شده و 75 روستا آسیب دیده است، گفت: بیش از 50 مورد رانش و ریزش کوه بوده است، 21 مورد راهها مسدود شده، 38 مورد تخلیه روستا بوده و بیش از 180 روستا مورد تهدید سیل است.